Programma duurzame voeding Etterbeek

Facebook Twitter
Elk jaar proberen onze diensten Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling van de gemeente Etterbeek elkaar de loef af te steken om u een steeds gevulder en uiteenlopender activiteitenprogramma voor te stellen, in samenwerking met het verenigingsleven en tal van andere partners.

Deze activiteiten zijn gratis en toegankelijk voor iedereen. Ze behandelen verschillende thema’s in verband met moestuinieren, landbouw in de stad
en biodiversiteit, maar ook duurzame voeding (biologisch, lokaal en seizoensgebonden), de strijd tegen voedselverspilling en de valorisatie van afval.

Dit jaar wilden we al deze activiteiten graag voor u bundelen in een duidelijke en beknopte kalender, met een overzicht van alle activiteiten waarmee we de natuur weer een beetje willen terugbrengen naar de stad.

In deze opzet zijn we geslaagd, met een folder (klik op het logo) die voortaan elk jaar opnieuw uitgegeven wordt en een handig hulpmiddel biedt om bezoeken,
opleidingen en conferenties waaraan u graag zou deelnemen in te plannen.

PDF - 702.9 kB
Agenda 2015

Filmbespreking "Demain"

Facebook Twitter
"Demain", te zien in de bioscoop sinds 2 december 2015, is een Franse documentaire gerealiseerd door Cyril Dion en Mélanie Laurent. Hoofddoel van deze film is praktische oplossingen voor te stellen aan het grote publiek ; oplossingen die ontwikkeld werden om een antwoord te vinden op de ecologische, economische en sociale crisissen die de wereld op dit ogenblik teisteren.

Dit initiatief is ontstaan naar aanleiding van de publicatie van een studie die de mogelijke verdwijning van een deel van de mensheid tegen 2100 aankondigde. Nadat ze dit gelezen hadden , hebben de regisseurs met een 4 koppige ploeg in 10 landen een onderzoek ingesteld om de oorzaken van deze voorspelling te kunnen begrijpen en oplossingen te vinden om dit te voorkomen.

De documentaire is onderverdeeld in 5 thema’s die perfect op elkaar aansluiten : landbouw, energie, economie, democratie en opvoeding. Ze stellen ons ,voor elk thema, een reeks van pioniers en positieve initiatieven voor.
We moeten onderstrepen dat dit één van de eerste milieu documentaires is die zich niet verdiept in catastrofale scenario’s maar integendeel een echte ode is aan de menselijke empathie.

Tot nu toe waren het eerder documentaires om ons te mobiliseren om de planeet te redden via een beschrijving van zijn problemen : overconsumptie van vlees en de vreselijke behandeling van kweekdieren , de extreme vervuiling te wijten aan ons consumptiegedrag enz. Maar ze gaven ons nooit oplossingen om de planeet te redden zodat we achter bleven met een verbitterd gevoel ondanks de soms radicale maar voornamelijk individuele oplossingen , zoals veganisme, wat uiteindelijk zelden voor een echte verandering of vooruitgang zorgde.

We kunnen hier enkele documentaires opnoemen : « Unity », « Cowspiracy », « Une vérité qui dérange », « Nos poubelles passent à table », of « Food Inc », enz.
« Demain » beschrijft meerdere creatieve acties . Zelfs al lijken ze niet echt nieuw in de ogen van een verwittigd "milieu" kijker, toch hebben ze de verdienste tastbaar, uitvoerbaar en haalbaar te zijn.

De thema’s economie en voeding zijn goed ontwikkeld, het thema opvoeding mist een beetje variatie , maar belicht enkel de verdiensten van het Finse opvoedingssysteem ( dat de inspectie controles ingetrokken heeft om dat geld opnieuw te investeren in een beter opvoedingssysteem) en negeert de burgerinitiatieven die men kan terugvinden op http://innovation-education.be/.
In de film wordt hulde gebracht aan de grote beweging van stedelijke landbouw in Detroit. Detroit, symbolische stad van het kapitalisme, failliet verklaard, gedupeerd en half verlaten , maar beetje bij beetje gerecupereerd dank zij de introductie van een humane en delende samenleving .

De inwoners van de stad hebben begin jaren 2000 beslist ( eerst zelfs zonder toestemming van de gemeente) om leegstaande velden opnieuw te gebruiken door op kleine schaal moestuintjes en gemeenschappelijke tuinen en op grote schaal stedelijke boerderijen aan te leggen ( momenteel 1600). Op deze manier bevoorraden ze in korte omloop de bewoners, de voedselbanken en de gaarkeukens, die op hun beurt zich ook vermenigvuldigen. Meer informatie vindt men in de documentaire « Urban Roots » die volledig gewijd is aan de stedelijke landbouw in Detroit.

« Demain » kent een echt succes en zorgt voor grote naijver bij het publiek.
Rond de film hebben zich in Brussel concrete activiteiten ontwikkeld, die de toeschouwers aanzetten om na te denken over de wereld voornamelijk dank zij betere informatie van het Belgisch associatief netwerk . Dit gebeurde via thema avonden georganiseerd in bioscoop Vendôme of via evenementen in verschillende cafés of verenigingen. Zo ontwikkelden zich gesprekken en werden projecten uitgewerkt tijdens een gezellig samenzijn.

Door personen uit te nodigen om zich te verenigen voor een zaak die ons allen aanbelangt, om individuele belangen in te ruilen voor een gelijklopende economie of een stadsmoestuin in permacultuur, om een soepele maar duidelijke overstap te maken naar meer duurzame wijze van gebruik en consumptie, toont de film Demain aan dat we dingen kunnen veranderen en dat we niet moeten wachten tot de verkozen ambtenaren grote veranderingen aanbrengen in een gemeenschap.

Dit kan door simpelweg ons gedrag te veranderen, elkaar te helpen om ons milieu, onze aarde en vooral onze menselijkheid te consolideren en te ondersteunen.
Zonder te vervallen in één van de twee uitersten waartoe gesprekken van milieu-activisten dikwijls leiden (de oplossing voor de milieuproblemen ligt, volgens de ene in handen van het individu, die het licht uitdoet als hij buiten gaat en de kraan dicht draait terwijl hij zijn tanden poetst en volgens de andere in handen van de overheid, die ons maatschappelijk model gaat veranderen door een simpele wettelijke pennetrek), biedt Demain conceptuele en materiele hulpmiddelen voor burgers aan om de mensheid te helpen de crisissen zelf op te lossen die ontstaan zijn door mondiaal kapitalisme en hun uitlopers en dit vanaf vandaag.

Meer informatie over de film? Klik hier

Rabad Annual Day

Facebook Twitter
Het RABAD (Brussels netwerk voor duurzame voeding) heeft het genoegen u uit te nodigen op een bijeenkomst ter ere van hun 10-jarig bestaan. Doelstelling van deze dag : elkaar beter leren kennen, ontdekken wat we allen doen, de partnerschappen stimuleren, co-working valoriseren, kortweg onze kennis delen om samen te bouwen aan een duurzamer voedingssysteem.

Woensdag13 april 2016 van 14u tot 21u

Leefmilieu Brussel (Tour en Taxi, Havenlaan86C / 3000 in 1000 Brussel)

Gratis deelname. Inschrijving verplicht

Ik neem deel

Ik schrijf me in voor de dag van het Rabad op 13 april en ik neem deel aan :

1. Presentatie en networking (14u30-18u) Ja - Nee
2. Informele thematische ontmoetingen (18u-19u) Ja - Nee
3. Culinaire ontdekking (19u-21u ; gerecht: 6€) Ja– Nee

Naam :…………………………….
Organisatie :…………………...
Email :…………………………...

Programma

14u00: Inleiding en gedetailleerde uitleg van dagindeling door Rob Renaerts (coördinator RABAD)

14u15: Toespraak van mevrouw Céline Frémault , minister van milieu

14u30: Eerste interactieve presentatie van de leden van het RABAD en andere organisaties actief in de wereld van duurzame voeding

15u30: Koffiepauze en networking met leden van het Rabad en project uitvoerders

16u15: Tweede interactieve presentatie van de leden van het RABAD en andere organisaties actief in de wereld van duurzame voeding

17u15: Networking aperitief met de leden van het Rabad en uitvoerders van het project

18u00: Naar het salon: ontmoeting en informeel debat in kleine groepen per thema

19u00: Degustatie en ontdekking

19u30: Opening van de desk-food (Vegetarische schotel met peulvruchten 6 €/pc )

21u00: Einde

Meer informatie.

DE DUURZAME VISSEN NODIGEN ZICH UIT AAN UW TAFEL !

Facebook Twitter
Het RABAD voert een campagne over duurzame vis en nodigt u uit op een presentatie en degustatie op 28/11/2014

Het wordt hoog tijd dat de Brusselaars duurzame vis op hun menu verwelkomen ! Maar wat betekent duurzame vis eigenlijk ? Hoe maak ik een keuze? Hoe kan ik de vis bereiden? En is het werkelijk zo belangrijk om duurzame vis te eten ?

Om te antwoorden op al uw vragen, voert het RABAD een campagne over duurzame vis en nodigt u uit op een presentatie en degustatie op 28/11/2014

Presentaties :

• « Aquaponie in de keten van duurzame vis : inzet, voor-en nadelen » - Vert d’Iris International

• « Een nieuwe gids om duurzame vis aan te kopen – Biowallonie
Deze presentaties worden gevolgd door een degustatie van recepten van ddurzame vis, ter plekke bereid.

Om volledige informatie te verschaffen aan de consument, werd de website www.scanuwproducten.be aangevuld met een volledig dossier over duurzame vis. Men vindt er informatie over de impact van visvangst en aquacultuur (gezondheid, economie, milieu) … alsook raadgevingen over viskeuze, recepten om duurzame vis te bereiden en informatie over labels.

Bezoek onze website www.scanuwproducten.be en we spreken af op 28 november van 12u tot 14u bij CookingTtime, Hooikaai , 51 , 1000 – Brussel

Gratis deelname mits inschrijving info@rabad.be

Met de steun van Leefmilieu Brussel

Doelstellingen van het Rabad

Facebook Twitter
Het Rabad heeft 3 basis doelstellingen: netwerking, ontwikkeling van projecten en het opzetten van en verdelen van informatie over duurzame voeding.

Het RABAD focust zich op de opstart van samenwerkingsprojecten via de organisatie van werkgroepen rond verschillende thema’s. Indien er concrete ideeën ontstaan uit deze werkgroepen, zullen de leden of niet-leden de projecten verder uitwerken.

Het RABAD organiseert ook netwerking activiteiten onder de vorm van lunches, thema gesprekken enz. De georganiseerde evenementen van het Rabad kan men terugvinden op de website in het onderdeel « agenda ».

Het Rabad verdeelt nuttige informatie (subsidie mogelijkheden, activiteiten rond duurzame voeding in Brussel, ….) aan zijn leden.

Agenda

Nieuwsbrief

Facebook