Workshop van het Rabad en FoodWIN over voedselverspilling

Facebook Twitter
Op 24 November organiseert Rabad in samenwerking met FoodWIN een workshop over voedselverspilling. Tijdens de workshop worden verschillende projecten uit Vlaanderen en Brussel gepresenteerd die voedselverspilling bestrijden.

Deze inspirerende presentaties worden opgevolgd door rondetafelgesprekken rond volgende vragen/ thema’s : Hoe FAVV overtuigen dat er geen risico is ? Wat is de beste marketing ? Hoe logistieke problemen oplossen ? Welke oplossingen zijn er voor grote volumes ?

Ook zullen er vertegenwoordigers zijn van Leefmilieu Brussel en Stad Brugge om hun stedelijke visie te geven op de strijd tegen voedselverlies.

Het programma :

14h : Introductie : Rabad en FoodWIN

14h10 : Presentatie van de sprekers :

 • Leefmilieu Brussel : In het kader van Good Food – gelanceerd in 2016 en durend tot 2020 – ontwikkelde Leefmilieu Brussel meerdere tools om projecten die voedselverspreiding bestrijden
 • Stad Brugge : De Stad Brugge ondersteunt vier Brugse zorginstellingen in het op een participatieve manier zoeken van oplossingen voor voedselverspilling. Dit via een nulmeting, innovatieworkshop, pilootprojecten en het delen van best practices.
 • Dream : Het project heeft als doel om onverkocht voedsel van de Vroegmarkt van Brussel (fruit en groenten) te recupereren ; en uit te delen aan verenigingen die actief zijn op het vlak van voedselhulp voor een kansarm publiek.
 • Eatmosphere : Het grote publiek wordt bewust gemaakt van voedselverspilling door het recupereren van fruit en groenten die onverkocht bleven doordat ze ongepast waren voor consumptie, maar Eatmosphere toont aan dat deze nog in perfecte staat zijn.
 • Beerfood : Het team maakt gebruik van afval die in een stad meer en meer beschikbaar is, maar niet te hergebruiken is zoals op het platteland : Het tijdens brouwen gebruikte graan. Het resultaat laat zich proeven bij het aperitief in de vorm van zoute crackers.
 • Re-Fruit : Re-Fruit vormt het vangnet die dergelijke vrucht van de fruitboer overneemt en doorverkoopt naar de consument, wiens echte bezorgdheid de kwaliteit – en niet de esthetische waarde – is.
 • Re-burger : Siel van Re-burger probeert als student de strijd aan te gaan met voedselverspilling door burgers te maken op basis van brood en fruit overschotten. Ook ’artisanaal’ en duurzaamheid’ staan centraal, zo veel mogelijk verpakkingsvrij, en handgemaakt !

15h30 : Pauze

15h45 : Rondetafelgesprekken

 • Hoe FAVV overtuigen dat er geen risico is ?
 • Wat is de beste marketing ?
 • Hoe logistieke problemen oplossen ?
 • Welke oplossingen zijn er voor grote volumes ?

17h10 : Feedback Ronde tafels

17h30 : Netwerkdrink bij Brussels Beer Project

Waar ? De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel

Wanneer ? 24 November, van 14u tot 18u

Inschrijving verplicht hier

Agenda

Lettre d'information