Industriële productie

Facebook Twitter
Op heden is een groot deel van de broden afkomstig van industriële fabricage : de broden worden veel sneller gemaakt dan vroeger, hun productie kost minder en het labeur van de bakkers is verlicht.

De meeste broden worden in de fabriek gemaakt en voorgebakken, daarna diepgevroren of vacuüm verpakt, om vervolgens in enkele minuten tijd in het verkooppunt (af)gebakken te worden. We zien dat in de warenhuizen en in veel restaurants, maar ook bij een deel van de wijkbakkers die niet langer zelf hun deeg maken.

Jammer genoeg heeft die medaille ook een achterkant : er is niet alleen de povere voedingswaarde van die industriële producten, maar de vakkennis van de artisanale bakkers is ook aan het verdwijnen en de bakkers worden almaar meer afhankelijk van de meelindustrie die hen het gebruiksklare samengestelde meel of de halfafgewerkte producten levert. De meerderheid van de bakkers vandaag leert niet meer hoe een artisanaal brood met zuurdesem op basis van volkoren meel zonder additieven gemaakt wordt.

Agenda

Lettre d'information