Productie van bloem

Facebook Twitter
Vandaag de dag wordt het meeste meel industrieel gemaakt, in wat de meelindustrie (of industriële maalderij) genoemd wordt. De fabricage van een meelsoort bestaat uit het scheiden van de verschillende delen van de graankorrel (endosperm, omhulsel en kiem) en die tot zeer fijne deeltjes vermalen

De tijd van de molens is voorbij. België telt 36 industriële maalderijen, waarvan er maar vijf in Wallonië gevestigd zijn. Het is Vlaanderen dat de hoofdbrok van de nationale maalderijsector huisvest : zo produceren drie Vlaamse maalderijen 75% van het Belgische meel.

De fabricage van een meelsoort bestaat uit het scheiden van de verschillende delen van de graankorrel (endosperm, omhulsel en kiem) en die tot zeer fijne deeltjes vermalen. De frequentst gebruikte techniek vandaag de dag is de zogenaamde "cilindertechniek" : de graankorrels komen tussen twee almaar fijner gekartelde cilinders die de zemel en de kiem van de korrel losmaken en het endosperm tot meel pletten.

Met dit industrieel proces blijft enkel het endosperm van de korrel over, wat betekent dat het meel "geraffineerd" en dus wit is.
De zemel die van de korrel gescheiden wordt, wordt aangewend voor het maken van aanvullende voeders voor vee en de kiem, het voedzaamste gedeelte, wordt aangewend in voeders voor wedstrijddieren, voedingssupplementen voor mensen en farmaceutische producten. Het verwijderen van de kiem (die vetten bevat welke ranzig worden) ontneemt het meel een deel van zijn voedingswaardekwaliteiten, maar maakt een veel langere bewaring van het meel mogelijk.

Het industriële volkoren meel of halfvolkoren meel is dan weer opnieuw samengesteld meel op basis van wit meel waar zemelen terug aan toegevoegd werden. Om aan de eisen van de landbouwvoedingssector te voldoen, bevatten de industriële meelsoorten daaren¬boven niet weinig additieven : vetstoffen, emulgeermiddelen, bewaarmiddelen, aromatische stoffen, zuurteverbeteraars enz. Die additieven maken het mogelijk om alle soorten brood te maken die er goed uitzien en in een recordtijd klaar zijn.

De voortdurende afname van de broodconsumptie heeft de meelindustrie gedwongen om op zoek te gaan naar initiatieven om de markt opnieuw aan te zwengelen. Om dat te realiseren, hebben ze enerzijds een almaar breder gamma van producten voor de bakkerijsector ontwikkeld : meelvariëteiten en -mengsels, voorgebakken en/of diepgevroren producten enz.

Tegelijk hebben de grootste actoren beetje bij beetje een voet tussen de deur gekregen in de hele productieketen : ze investeren in land¬bouwcoöperatieven, bieden de bakkers leningen en vormingen aan, maken ovenklare half¬afgewerkte producten enz. Veel industriële maalderijen zijn vandaag de dag grote landbouwvoedings¬bedrijven die de hele sector, van het graan tot het brood, domineren.

Agenda

Lettre d'information