Kwaliteit van de granen

Facebook Twitter
Het vochtig zeeklimaat in ons land bemoeilijkt de productie van broodgranen. Voor de industrie-sector is een graansoort "tot brood verwerkbaar" als ze voldoet aan bepaalde criteria die gemeten worden op het moment van het oogsten van de graankorrel.

Twee indexen geven een waarde aan de hoeveelheid gluten in het graan en aan de kwaliteit ervan, een bepalend element voor de elasticiteit van het deeg. Die twee waarden geven de "baksterkte" van de graankorrel aan, oftewel zijn vermogen om tot brood verwerkt te worden, althans in een industrieel proces. Er worden ook nog andere aspecten gemeten, zoals het eiwitgehalte, de afwezigheid van schimmels en de aanwezigheid van pesticiden.

De weersomstandigheden in de verschillende groeiperioden van de plant beïnvloeden die elementen en in België blijkt het glutengehalte op het einde van het rijpingsproces vaak te laag. Het is dus pas bij het oogsten dat de landbouwer weet of hij die oogst aan de bakkerijsector zal kunnen verkopen of niet. Als de granen niet de vereiste drempelwaarden halen voor het maken van brood, worden ze "gedeclasseerd", d.w.z. verkocht tegen lagere prijzen aan de sectoren van de diervoeders en de biobrandstof.

Agenda

Lettre d'information