Uw brood

Facebook Twitter
Belgen eten per jaar gemiddeld 73 broden, 8 stokbroden en 168 broodjes per persoon. Dat lijkt enorm veel en toch neemt de hoeveelheid brood die geconsumeerd wordt constant af : we eten nu driemaal minder brood dan een halve eeuw geleden.

Onze consumptiegewoonten veranderen in functie van diverse criteria : mannen eten bijna tweemaal meer brood dan vrouwen, ouderen eten meer brood dan jongeren, Brusselaars eten meer brood dan Walen en minder brood dan Vlamingen enz. En het is op het einde van het jaar dat we het meeste brood eten, met een grote piek op het moment van de eindejaarsfeesten.

Kwaliteit

Parallel met de hoeveelheid is ook de kwaliteit van het brood gevoelig verminderd. Na de oorlog eisten de consumenten almaar witter meel, als symbool van overvloed en zuiverheid en in tegenstelling tot het zwart brood van de hongerjaren.
Lees meer

Diversiteit

In een poging om aan die twee trends iets te doen, hebben de maalderij- en bakkerijsector een ruime diversiteit aan broden ontwikkeld, met als doel het imago van dit basisproduct weer op te krikken. Het toegenomen intercultureel karakter van onze maatschappij, met name in steden zoals Brussel, heeft ook nieuwe broodproducten hun intrede laten doen. De Brusselse consument eet op heden zijn brood in vele vormen : boterhammen, stokbroden, koffiekoeken, pistolets, speciale broden, ciabatta, hamburgers, bagels, platte broden enz. Lees meer

Brood kopen

In het kader van zijn campagne over brood, legt het Rabad een register aan van de verkooppunten waar duurzaam brood te vinden is, d.w.z. volkorenbrood, biobrood, brood met zuurdesem en/of artisanaal gebakken brood.

Lees meer

Bewaring

De bewaartijd van brood kan aanzienlijk verschillen, van één dag tot één week. Enkele eenvoudige tips en trucjes kunnen u helpen om uw brood langer te bewaren : Lees meer

Agenda

Lettre d'information