Additieven in ons brood

Facebook Twitter

Vandaag de dag bevatten de meeste broden additieven. Het gaat dan om vetten, emulgeer-middelen, bewaarmiddelen en andere aromatische producten die het brood een mooie korst, meer kleur, een romige consistentie enz. moeten bezorgen. Ze dienen ook de belangen van de landbouw-voedingsmiddelenindustrie doordat ze het mechanisch fabriceren mogelijk maken en de productietijd verkorten.

Het probleem is dat hun gezondheidseffecten almaar meer in opspraak komen. Er zijn wel additieven die volkomen natuurlijk en onschadelijk zijn, maar er zijn ook veel andere die afkomstig zijn uit de chemie en nogal wat wetenschappers verdenken ze ervan dat ze minstens voor een deel aan de basis liggen van de zorgwekkende toename van het aantal kankers, endocriene stoornissen en chronische ziekten.

In het geval van het brood is de moeilijkheid nog groter omdat mensen niet over een ingrediëntenlijst beschikken, behalve voor de voorverpakte broden. De additieven zijn zeker aanwezig in de meeste industriële broden, maar dat geldt ook voor een deel van de artisanale broden aangezien die producten rechtstreeks toegevoegd worden aan het meel dat aan de bakkers verkocht wordt.

Om te weten wat u eet, zijn er daarom maar twee oplossingen : uw bakker vragen naar de oorsprong en de samenstelling van het meel dat hij gebruikt of de voorkeur geven aan biologisch brood, dat het gebruik van de meeste chemische additieven verbiedt.

Agenda

Lettre d'information