Brood, in het hart van een gezonde voeding

Facebook Twitter
Per jaar worden in België 800 miljoen broden en meer dan een miljard broodjes, sandwiches en andere pistolets verorberd ! Maar welke zijn de belangrijkste ingrediënten ? Welke soorten brood zijn er ? En wat is de impact ervan op uw gezondheid ?

Drie ingrediënten

Brood heeft fundamenteel eigenlijk maar drie ingrediënten : meel, water en zout. Het is een essentieel product voor onze voeding omdat de granen veel voedingswaarde leveren.
Lees meer

Volkoren brood

Volkoren meel biedt meer voedingswaardekwaliteiten dan geraffineerd (wit) meel omdat het niet alleen het endosperm van de graankorrel bevat, maar ook de zemelen waar de essentie van de voedingsstoffen in opgeslagen zit. Volkorenbrood bevat ook meer vezels, waardoor het de darmfunctie stimuleert en een langer verzadigingsgevoel teweegbrengt.
Lees meer

Bio brood

Biologische meelsoorten verdienen de voorkeur op klassieke meelsoorten omdat ze geen residu’s van synthetische producten bevatten. De klassieke granen worden meermaals behandeld tijdens hun groei en later nog, tijdens hun opslagperiode. De reststoffen die bij de analyses teruggevonden worden, zijn voornamelijk de residu’s van de opslaginsecticiden. Almaar meer wetenschappelijke studies beweren dat die chemische stoffen neurotoxische effecten, endocriene en hormonale stoornissen en kanker kunnen veroorzaken.
Lees meer

Zuurdesembrood

Om van de volle, rijke voedingswaarde van het volkoren meel te genieten, verdient brood met zuurdesem de voorkeur. Natuurlijke zuurdesem, gemaakt op basis van meel en water, is samengesteld uit micro-organismen (enzymen) die een gisting op gang brengen tijdens het rijzen van het brood en het fytinezuur deactiveren.
Lees meer

Additieven in het brood

Vandaag de dag bevatten de meeste broden additieven. Het gaat dan om vetten, emulgeer-middelen, bewaarmiddelen en andere aromatische producten die het brood een mooie korst, meer kleur, een romige consistentie enz. moeten bezorgen.
Het probleem is dat hun gezondheidseffecten almaar meer in opspraak komen.
Lees meer

Gluten

Een graansoort wordt beschouwd als geschikt om er brood van te maken wanneer ze gluten bevat, dat het deeg de vereiste structuur en elasticiteit bezorgt. De belangrijkste broodgranen zijn tarwe, spelt en rogge. Tarwe bevat het meeste gluten en wordt vandaag de dag het meest gebruikt om brood te maken.
Lees meer

Diversifiëren van granen

In België worden de meeste broden gemaakt op basis van tarwemeel, een graanvariant. Het is echter interessant om de geconsumeerde granen te diversifiëren omdat ze elk hun specifieke voedingsstoffen aanvoeren. Lees meer

Molensteen

We merken een terugkeer naar de meelsoorten die gemaakt zijn op molensteen. De techniek van het malen op steen maalt de hele korrel fijn en levert daardoor meel op dat voedzamer is.
Lees meer

Agenda

Lettre d'information