De problemen

Facebook Twitter

Het aantal vleesproducenten blijft dalen en de gemiddelde productiehoeveelheid per bedrijf stijgt. In de rundveesector wordt vooral geproduceerd door zelfstandige producenten die volgens lastenboeken produceren en leveren aan de grootdistributie via veehandelaars.

Wie wint nog bij dit systeem ?

Niet de boer, want hij moet in dit systeem hoge risico’s nemen om mee te kunnen. De inkomens van de vleesproducenten blijven hierdoor onder druk staan. Meer nog : heel wat vleesveehouders sloten 2012 met verlies af.

Niet de landbouwdieren, want met 30% minder rassen verliezen we genetische veerkracht die we nodig hebben in een onvoorspelbare wereld. De dieren leiden een onnatuurlijk bestaan.

Niet de consument, want de kwaliteit van het vlees op hun bord gaat achteruit.

Het resultaat is dat bedrijven steeds groter worden, de afgeleverde vleesvolumes evengoed, de inkomens als gevolg van de lagere marges dalen. Een vicieuze cirkel waar we niet uit geraken. Of toch ?

Voor een volledige analyse, klik op het logo van Bioforum Wallonië (enkel beschikbaar in het Frans).


Description de la problématique

Cliquez sur l’image

Lettre d'information