De problemen

Facebook Twitter

Op de Vlaamse televisie is iedereen bekend met de reclame voor Meritus rundsvlees. In Wallonië is men eerder fan van “La Bleue des Prés”. Beide labels moeten de kwaliteit van ons rundsvlees promoten.
Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteitseisen voor beide labels relatief beperkt zijn.

Werkelijke meerwaarde ?

Het lastenboek, dat vele pagina’s omvat, herhaalt voornamelijk de wettelijke voorwaarden voor de teelt van rundsvlees. Voor Meritus zijn er bijkomende voorwaarden over het ras, het slachtgewicht en andere technische criteria. La Bleue des Prés gaat verder en verbiedt onder andere GGO’s in het voeder.

Geen van beide labels hechten veel belang aan dierenwelzijn, noch aan het gebruik van additieven, noch aan het voederen met lokale teelten in plaats van soja terwijl dit de echte problemen zijn gelinkt aan de productie van rundsvlees.

Argentijnse steak

Enkele jaren na de labels ter promotie van de veeteelt, doken ineens Argentijnse en andere vleessoorten op in onze winkelrekken. Hoewel de verpakkings- en bewaringstechnieken de laatste jaren sterk zijn geëvolueerd, kan je bij vlees afkomstig uit andere werelddelen, gezien de lange transporttijd moeilijk spreken van een vers stukje vlees.

Daarbij komt dat de productieomstandigheden niet altijd even duidelijk zijn. Op diverse plaatsen in de wereld (o.a. Brazilië) sneuvelen hectaren tropisch woud voor het produceren van rundsvlees.

Agenda

Lettre d'information