De problemen

Facebook Twitter


Voor de meeste Belgische consumenten is vlees een dagelijks product en zelfs het basisproduct van de maaltijden. Ze consumeren gemiddeld 270 g vlees per dag.

Dat is niet altijd zo geweest. Vroeger was vlees een luxevoedingsproduct, dat was voorbehouden voor bijzondere gelegenheden en voor de meest welstellende gezinnen. Gedurende de 20ste eeuw is de vleesconsumptie gestegen van 30kg per jaar per persoon in 1919 tot meer dan 100kg per jaar per persoon vandaag.

Hierdoor werd de initiële doelstelling van een stijgende vleesconsumptie, het compenseren van een gebrek aan eiwitten, reeds enkele decennia geleden gehaald aangezien een gemiddelde volwassenen voldoende heeft aan 75-100g vlees per dag.

Door elke dag meer dan 200g vlees te eten zijn andere gezondheidsproblemen opgedoken. De overconsumptie van vlees is immers gelinkt aan een reeks van welvaartsziekten zoals hart-en vaatziekten, overgewicht en een aantal soorten kanker.

Lettre d'information