De problemen

Facebook Twitter

Gereconstrueerd vlees

Er komen steeds nieuwe verwerkingstechnieken om te voldoen aan de wensen van de consument. Zoals een enzym uit Japan , dat wordt toegevoegd aan grote stukken vlees onder de vorm van een wit poeder , zodanig dat de stukken nog groter en sappiger worden na 1 à 2 uur gekoelde rijping De etikettering van dit soort praktijken is nog niet gestandaardiseerd in de Europese Unie. De melding op het etiket hierover kan erg verschillen van product tot product.

De consument is dus niet altijd goed op de hoogte van het product dat hij denkt te proeven , noch van de effecten op de gezondheid die deze nieuwe techniek op lange termijn kan veroorzaken.

Hoewel deze techniek door de Europese (EFSA) en Amerikaanse (USDA) autoriteiten veilig verklaard is, kan het toch zijn dat deze zeer recente techniek van vleesreconstructie, nog niet al haar geheimen heeft prijs gegeven over de gevolgen op lange termijn voor de gezondheid van de consument.

Additieven

Naast de reconstructie van stukken vlees, is er nog een andere praktijk gangbaar in dit milieu : bewaring van producten aan verminderde prijzen. Bijvoorbeeld door grote dosissen additieven toe te voegen ; zo geven nitrieten een aangename roze kleur en een specifieke smaak aan charcuterie. Deze nitrieten maken deel uit van de zogenaamde wonderadditieven omdat ze makkelijk zijn voor de fabrikant. Helaas zijn deze producten niet risicoloos voor de consument vermits ze een kankerverwekkende reputatie hebben.

Heel dikwijls wordt er in het fabricatiesysteem ook water toegevoegd aan bepaalde charcuterie zoals gekookte ham en wordt zo de prijs van een stukje vlees verhoogd ten koste van de kwaliteit.

Schandalen

Bovendien komen op geregelde tijdstippen schandalen in de pers : gaande van hormonen en cortisone over andere groeibevorderaars tot antibiotica. Het gebruik van deze middelen trekt de concurrentie scheef en heeft negatieve gevolgen voor de volksgezondheid.

Een mooie onthullende reportage over een schandaal in Nederland kan je hieronder bekijken.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Agenda

Lettre d'information