Te vermijden

Facebook Twitter

Tegenwoordig worden linzen ( één van de best gekweekte peulvruchten) het meest geproduceerd in Canada, Indië en Turkije. Zij zorgen samen voor 70% van de wereldproductie.
Door ze te consumeren draagt de consument bij tot :
- de vernietiging van het netwerk van agroalimentaire boeren
- de locale biodiversiteit
- de productie van broeikasgassen die worden voortgebracht tijdens het lange vervoer

Lees dus goed het etiket om te weten waar ze vandaan komen.

Een goed voorbeeld : teelt van kikkererwten en linzen in Sicilië

Linzen en kikkererwten worden reeds lange tijd geteeld in Sicilië. Ze worden dan ook vaak teruggevonden in de typische Siciliaanse keuken.
Sommige variëteiten zijn typische voor de streek zoals de rode kikkererwt Ciancina en de groene (Villalba) en zwarte (Leonforte) en rode (Modica) linzen.

Om de teelt voor te bereiden wordt de grond na de regens op het einde van zomer omgeploegd tot een diepte van 20-30cm. Nadien wordt er gewaakt dat er geen onkruid de velden overwoekerd.

Het zaaien gebeurt in de periode december tot maart. Per hectare wordt ongeveer 150 tot 200kg zaaigoed gebruikt. De planten groeien traag waardoor het risico bestaat dat onkruid de oogst verkleind. Daarom wordt er regelmatig onkruid gewied.

De oogst vindt plaats in juli wanneer de vruchten goed gedroogd zijn door de Siciliaanse zomer.

Agenda

Lettre d'information