Te verkiezen

Facebook Twitter

Hoe peulvruchten bereiden ?

U kan een grote hoeveelheid kikkererwten, witte en rode bonen op voorhand laten inweken en voorkoken (tijdens het weekend bv) en dan de overschot invriezen in kleine porties.

Indien u de kooktijd wil verkorten kan dit door een koffielepel natriumbicarbonaat toe te voegen. Dit heeft als voordeel dat de schil zachter wordt, kooktijd versnelt en het de spijsvertering vergemakkelijkt. Voeg nooit zout toe aan de peulvruchten voor het koken want zout verhard de schil.

Op die manier kan u altijd een groenteschotel, een tomatensaus, een groentesoep verrijken met een kleine hoeveelheid peulvruchten. Zo verhoogt u snel en goedkoop het eiwitgehalte van uw gerechten.

Peulvruchten laten kiemen

Het is aangeraden redenen peulvruchten te laten ontkiemen. De kieming inhibeert de werking van fytinezuur en zorgt zo voor een betere vertering. Bijkomend voordeel voor de vertering is dat kieming enzymen activeert die de verteringsprocessen bijstaan.

Onze eigen verteringsenzymen worden dan minder belast en ons organisme is dan minder vermoeid, vermits het alleen de nodige enzymen zal afgeven om de vertering af te ronden en de eiwitten volledig om te zetten in aminozuren.

In de praktijk

Laat de peulvruchten 10 uur inweken in zuiver water, haal ze uit het water en spoel ze ’s morgens en ’s avonds om gedurende 2 tot 3 dagen naargelang de variëteit. Als de kiem tevoorschijn komt laat men ze 10 tot 15 minuten stomen naargelang de variëteit.

Dank zij het kiemproces ligt de kooktijd veel lager en wordt de voedingswaarde behouden.

Agenda

Lettre d'information