Te verkiezen

Facebook Twitter

U heeft een makkelijke oplossing om chocolade die gemaakt wordt in slechte werkomstandigheden te vermijden: koop fair trade chocolade.

Een woordje uitleg over Fair trade

Fair trade (in België gekend als Fairtrade Max Havelaar) is een internationaal label dat samen beheerd wordt door vertegenwoordigers van producenten, verenigingen van fair trade, NGO’s en economische actoren.

De Fair trade-normen moedigen de sociale, economische en ecologische ontwikkeling van de producenten en hun organisaties aan. De normen dienen als vangnet voor de kleine producenten tegen de onzekere markten en zorgen er zo voor dat ze verzekerd zijn van een juiste prijs die hun productie kosten dekt.

Controle

De onafhankelijke controle organisatie FLO-Cert (geaccrediteerd door ISO 65) zorgt voor de integriteit van het certificatie systeem en voor de naleving van de vastgestelde normen van fair trade internationaal.
Deze verbeterde maatregelen zorgen ervoor dat het fair trade systeem de producenten ondersteuning geeft tegen deze plaag en hen niet uit het systeem zet . Een uitsluiting lost het probleem van de kinderarbeid niet op maar verergert integendeel , door de levensomstandigheden van de betroffen families naar beneden te halen.
Maar indien de auditoren , ondanks de corrigerende acties, toch nog kinderarbeid ontdekken , dan dreigt de organisatie hun certificaat van Fair trade te verliezen.

De garanties

De garanties en de sleutelobjectieven van de Fair trade standaard voor de producenten van cacao zijn:

  • Een minimum prijs voor gegarandeerde aankoop van 2 000 dollars per ton gecertificeerde cacao bonen (of de prijs van de markt als die hoger ligt).
  • Een ontwikkelingspremie vastgesteld op 200 dollar per ton bestemd voor de
  • gemeenschapsinvestering, voor productie en milieu.
  • Een mogelijke voorfinanciering ter waarde van 60% van de aankoopprijs van de bonen
  • Eerlijke en langdurige zakelijke partnerschappen.
  • Milieunormen stimuleren een beredeneerde landbouwpraktijk op basis van minimaal en voorzichtig gebruik van chemische middelen, het verbod op gebruik van de gevaarlijkste producten, een proper en veilig afvalbeheer, een goed waterbeheer, een behoud van de vruchtbaarheid van de bodem, en een verbod op het gebruik van genetisch gemanipuleerde stoffen.
  • Verbod op dwang – en kinderarbeid.

Agenda

Nieuwsbrief