Problemen

Facebook Twitter

Effect op de gezondheid

De olie voor export wordt meestal ontkleurd, ontgeurd en ontzuurd tot een wit papperig, halfvast product dat hittebestendig is en minder snel ranzig wordt. Bij deze raffinage verliest de olie een deel van haar gezonde werking. De carotenoïden die de oranje-rode kleur geven aan wortels en tomaten en die zeer gezond zijn, gaan verloren.

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om het gebruik van palmolie te beperken. In tegenstelling tot andere plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, bevat palmolie namelijk tot 40% schadelijke verzadigde vetzuren die de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

Toegevoegd aan zoet gebak en choco zorgt deze olie voor een zachte smaak, waar kinderen (en volwassenen) dol op zijn. Nutella hazelnootchoco heeft daar gretig op ingespeeld.

Verdwijnen regenwoud

De plantages in Indonesië en Maleisië blijven groeien : op 10 miljoen ha wordt 87% van de totale wereldproductie geoogst. In twee jaar tijd(2009-2011) werden 300.000 ha ontbost en ontveend. Deze ontginning zorgt voor een grote bijdrage aan de broeikasgassen en vernietigd het leefgebied van o.a. tijgers en Oerang-Oetangs. Maar ook kleine boeren schakelen over van lokale voedselproductie naar monocultuur van palmolie voor export waardoor er nog meer ontbossing dreigt.

Bovendien heeft de wereldhandelsorganisatie,WTO, de handel en transport van voedsel en voeder wereldwijd vergemakkelijkt. Zo bestaat een potje industrieel bereide choco niet uit lokale en eerlijke ingrediënten maar is het een product van wat goedkoop is op de wereldmarkt : in chocolade wordt de goedkope soja gebruikt om de duurdere cacaoboter te vervangen. 39 miljoen ton wordt er in Europa ingevoerd. Hierdoor worden het bekende Amazonewoud en de minder bekende Cerrado vernietigd. Bosvernietiging, uitroeiing van zeldzame dier- en plantensoorten, kinderarbeid, plattelandsvlucht e.a. worden niet meegerekend in de prijs van de chocolade en het potje choco.

Agenda

Lettre d'information