Te verkiezen

Facebook Twitter

Maak eigen choco zonder palmolie

Chocolade kunnen we in België niet telen: cacaobomen groeien hier niet. Maar okkernootbomen en hazelnootstruiken wel. Nutella, de meest geliefde choco, is evenzeer een hazelnootpasta. We kunnen ook andere notenpasta’s maken, verrijkt met chocolade uit eerlijke handel (Fair Trade) en met lokale, pure (ongeraffineerde) olie of hoeveboter.

Deze choco is veel gezonder, eerlijker en beter voor de biodiversiteit op aarde en tegen de klimaatopwarming want door notenbomen en -struiken te planten wordt het landschap meer divers en krijgt landbouw een grote meerwaarde. Koolzaad levert zeer gezonde olie en lekkere bloemen voor de bijen en bovendien blijft er na het persen van het zaad een perskoek over, die we hier aan onze varkens en koeien kunnen voederen. Meer oliehoudende (en eiwitrijke) gewassen op onze velden zijn meer dan welkom.

Recept Eerlijke choco van Wervel vzw

Ingrediënten

100 gr. hazelnoten
125 gr. fairtrade cocosmelk
200 gr. fairtrade fondant chocolade
2eetlepels koolzaadhoning

Bereiding

Rooster de gepelde hazelnoten in een pan. Maal ze fijn in een blender. Houd ev. Een aantal noten apart voor de versiering.

Doe de chocolade in stukken en smelt ze ‘au bain_marie’ d.w.z. zet de kom met chocoladebrokken in een heet waterbad op het vuur, dit voorkomt dat de chocolade verbrandt.

Voeg de koolzaadhoning toe als de chocolade volledig gesmolten is. Meng goed.

Voeg nu de exotische fairtrade kokosolie toe.
Tot slot voeg je ook de gemalen hazelnoten toe.

Smeer op je boterham en versier met een aantal schijfjes of brokjes hazelnoot.

Smakelijk!

Agenda

Nieuwsbrief