Productie

Facebook Twitter

De oogst

De oogst vindt plaats van eind oktober tot februari afhankelijk van het land en de streek.
Er zijn verschillende manieren van oogsten : de olijven kunnen met de hand opgeraapt worden, met behulp van een instrument , de zogenaamde kam of met mechanische hulpmiddelen (tril/schud machine.) die ervoor zorgen dat de olijven los geschud worden en dan opgevangen in netten.

Productie

Zeer snel na de oogst worden de olijven gewassen om alle onzuiverheden te verwijderen.

De olie is aanwezig in de olijf. Het is dus voldoende om hem eruit te halen. Hiervoor worden de olijven geplet. Dit moet snel gebeuren want ze zijn onderhevig aan snelle fermentatie en boeten dan in aan kwaliteit.

De verschillende fases in het proces zijn :

  • Het fijnstampen bestaat in het breken van de schil en het pletten van het vruchtvlees van de olijf. Men bekomt dan een olijvendeeg.
  • Het kneden heeft tot doel de emulsie tussen water en olie te verbreken.
  • De koude extractie van de olie door persing of centrifugatie – hierbij mag de temperatuur niet hoger zijn 27° C.
  • Bij het decanteren scheidt men het water en de olie. Vermits olie lichter is dan water, komt de olie boven drijven waarna hij op fles kan worden getrokken.


Lettre d'information