Te verkiezen

Facebook Twitter

Het telen van biologische olijfolie is zeer verschillend van de conventionele teelt.

Zij worden vooral geteeld in ruwe grond zonder of met weinig irrigatie, met een dichtheid van 75 tot 100 bomen per hectare, soms tot 200 in tegenstelling tot de conventionele teelt waar 1000 tot 4000 bomen gebruikt worden.

De grootste zorg voor de bio boeren is de olijfvlieg, het vrouwtje legt eitjes in de olijf en de made graaft een kanaaltje in de pulp. De aangetaste olijf valt of vermindert de kwaliteit van de olie. Er bestaan verschillende methodes om deze kwaal te bestrijden, zoals vliegenvangers met azijn of toepassing van witte klei ter preventie.

Voorbeeld van olijfteelt en productie van olijfolie in de Coöperatieve Valdibella in Camporeale – Sicilië

Wij telen onze olijfolie volgens de biologische methode. Op speciaal voor olijfbomen voorziene oppervlakten , gebruiken wij productie programma’s die de biodiversiteit verhogen en de interventies op de velden tot een minimum herleiden.

We gebruiken enkel natuurlijke meststoffen en gebruiken in normale omstandigheden geen enkel pesticide. Indien er moet ingegrepen worden tegen een zwammenaanval -wat zelden nodig is- gebruiken we producten op basis van koper. We gebruiken nooit meer dan 500g per hectare.

Jaarlijks worden de bomen met veel zorg gesnoeid. De oogst wordt gedaan met behulp van trilmachines of kammen en begint op het ogenblik van de eerste rijping, in het algemeen tussen 10 en 15 oktober en wordt verlengd tot 15-20 november.

De extractie gebeurt koud en binnen de 24 uur na de oogst op een temperatuur onder de 27°. De extractie gebeurt door middel van centrifugatie. De bewaring gebeurt in roestvrije stalen vaten, in een koele omgeving. De olie wordt op natuurlijke wijze geklaard en wordt niet gefilterd.

Meer info : www.valdibella.com

Agenda

Lettre d'information