Problemen

Facebook Twitter

De intensieve monocultuur van palmolie (zoals alle andere monoculturen) heeft vele gevolgen voor het milieu en de lokale bevolking : massale ontbossing, de uitzetting van de lokale bevolking, de daling van de biodiversiteit door het verdwijnen van de leefomgeving van divers met uitstervende bedreigde soorten (orang-oetangs, tijgers van Sumatra), het vrijzetten van de CO2 opgeslagen in de tropische bossen met als gevolg een gigantische bijdrage aan het broeikaseffect. Indonesië, de voornaamste producent van palmolie is na China en de VS het land met de meeste CO2 uitstoot.


Impact des palmiers à huile sur les forêts... door WWF_France

Na de oogst ondergaat de palmolie een reeks van fysieke en chemische bewerkingen en transformaties waardoor de olie toxisch wordt voor ons organisme. De olie is zeer rijk aan « trans » vetzuren , die op dit ogenblik beschouwd worden als de grootste risicofactoren voor hart en vaatziekten.

In Europa gebruikt men ongeveer 2 kg palmolie per jaar. Voorbeelden van voedingsproducten zijn : chips, diepgevroren frieten, koekjes, aperitief hapjes en chocopasta ; zij zorgen voor de belangrijkste bijdrage aan de ecologische voetafdruk van palmolie.

Maar we vinden palmolie ook terug in zepen, cosmetische producten, shampoo, huishoudelijke producten, voedingsadditieven en ook in onze vleesconsumptie, want de resten van de oliepersing worden gebruikt als diervoeder.

Agenda

Lettre d'information