Vetzuren

Facebook Twitter

Verzadigde vetzuren (VVZ)

Verzadigde vetzuren bevatten geen enkele dubbele verbinding waardoor ze stabieler zijn bij het koken (220°C).
Bv. kokosolie, palmolie

Verzadigde vetzuren spelen een belangrijke rol in de structuur van de celmembranen en van het centrale zenuwstelsel.

Deze oliën kunnen bij kamertemperatuur bewaard worden.

Niet-verzadigde vetzuren (NVVZ)

Niet-verzadigde vetzuren (omega 9) hebben een dubbele verbinding en zijn daardoor minder stabiel bij het koken (180°C). Bv. olijfolie, avocado olie, amandelolie, koolzaadolie (60% NVVZ en 40% MOVT)

Colza

Rol van de niet-verzadigde vetzuren :

  • Reguleren de cholesterol. Zonder de globale cholesterol te doen dalen, verminderen ze de LDL (« slechte cholesterol ») en verhogen ze de HDL (« goede cholesterol).
  • Actieve absorptie van calcium
  • Hulp bij transport van vit D en Ca-opname in het bot
  • Regelen van de bloedsuikerspiegel

Deze oliën kunnen bij kamertemperatuur bewaard worden.

Meervoudig onverzadigde vetzuren 5 (MOVT)

Meervoudig onverzadigde vetzuren 5 bevatten minstens 2 dubbele verbindingen zodat ze nog instabieler zijn bij het koken (140°C).

Omega 3 en 6 zijn MOVT zijn essentiële vetzuren want ze kunnen niet aangemaakt worden door ons lichaam. We moeten ze dus opnemen via onze voeding.

Zonnebloemolie, arachideolie, druivenpitolie bevatten voornamelijk omega 6 vetzuren en worden beschouwd als ontstekingsremmers. Deze oliën bevatten geen omega 3.

Rol van omega 3

  • Voorkomt stress
  • Voorkomt Alzheimer, cognitieve alteraties, cerebrale veroudering. Verbetering van de concentratie, het geheugen en het leerproces.
  • Beschermt hart en vaatstelsel.
  • Versoepelt het bloedvatensysteem en verdunt het bloed
  • Ontstekingsremmer
  • ...

Het is nuttig voor onze gezondheid om de plantaardige oliën omega 3 en 6 te consumeren in een proportie van 4/1. Notenolie en lijnolie bezitten deze ideale verhouding en zijn dus te verkiezen boven de oliën die enkel omega 6 bevatten.

De meervoudig onverzadigde vetzuren zoals notenolie worden best bewaard in de koelkast opdat ze niet ranzig zouden worden.

Agenda

Lettre d'information