Sauzen

Facebook Twitter

Dressing op basis van olijfolie

Dit is een klassieke saus voor bij salades en rauwkost. Naargelang je smaak, kan je look en ajuin of verse kruiden toevoegen, maar de gewone versie beperkt zich tot « olie, azijn, peper en zout ».

Ingrediënten

  • Olijfolie van 1ste persing
  • Wijnazijn
  • Korrelmosterd
  • Ajuin (indien gewenst)
  • Look(indien gewenst)
  • Zout
  • Peper

Bereiding

Schil de look en ajuin. Snij in hele kleine stukjes. Doe 1 soeplepel mosterd, 1 soeplepel wijnazijn en een mespuntje zout in een kom. Meng goed met een vork. Meng er 6 soeplepels olie door en voeg de ajuin en look toe.

Saus van notenolie en honing.

Notenolie koop je best in kleine hoeveelheden en bewaar je in de ijskast, omdat ze snel ranzig wordt, als ze geopend is. Fruitige en erg herkenbare smaak wordt erg gewaardeerd, bv op een wintersalade – gehakt, witloof, wortelen, eendenborst en verfijnde Tomme kaas.

Ingrediënten

  • 3 soeplepels notenolie 1ste persing
  • 1 koffielepel ruwe accacia honing
  • Zeezout
  • Peper van de molen
  • 1 soeplepel citroensap

Bereiding

Meng de honing en het citroensap, ½ koffielepel zout en 4 draaitjes van de pepermolen. Doe er , blijven roeren, de notenolie onder. Naargelang smaak, zout, peper of citroen toevoegen.

Lettre d'information