Eierjacht op fair trade chocolade

Facebook Twitter
Samen met Belvas, producent van bio en fair trade chocolade et de gemeente Ukkel organiseert het Rabad dit jaar een eierjacht in het Park Wolvendaal om 1500 kinderen toe te laten Pasen te vieren met fair trade chocolade.

Chocolade is een nationale gastronomische specialiteit. Wij produceren 172 000 ton chocolade per jaar waarvan het grootste deel voor export. België is tot ver buiten Europa gekend voor zijn kwaliteitsvolle chocolade.

De productie van cacao (het basisingrediënt van chocolade) daalt echter doordat er zich diverse problemen in de productie voordoen. Hierdoor komt ons culinair patrimonium in gevaar Hieronder enkele voorbeelden :

  • Kinderarbeid : Volgens een studie van het Programme de Développement Durable des Cultures Pérennes (STCP) de l’Institut International d’Agriculture Tropicale (IITA), worden meer dan 250 000 kinderen uitgebuit in de cacao productie in Ivoorkust. Meer info.
  • Speculatie op de grondstofmarkt : In november 2000 hebben de prijzen van cacao hun laagste peil sinds 27 jaar bereikt op de beurs van New-York(714 $/ton) en in maart 2011 zijn ze gestegen naar hun hoogste peil sinds 32 jaar. (3 775 $/ton). Meer info.
  • Gebruik van palmolie : De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om het gebruik van palmolie te beperken. In tegenstelling tot andere plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, bevat palmolie namelijk tot 40% schadelijke verzadigde vetzuren die de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Meer info.

Gelukkig is er een nieuwe generatie van chocolatiers opgestaan die niet houden van de bittere smaak van kinderarbeid, speculatie met grondstoffen of palmolie. Samen met hen organiseert het Rabad een grote eierjacht met fair trade paaseieren in het Park Wolvendaal in Ukkel. Hiermee wil het Rabad aantonen dat Pasen een feest kan zijn voor alle kinderen, zowel in het Noorden als het Zuiden.

Meer informatie

Meer informatie over de campagne rond chocolade van het Rabad is terug te vinden op www.scanuwproducten.be.

Agenda

Lettre d'information