Verdwijnen van soorten

Facebook Twitter

Zoals voor de meeste voedingswaren ligt « het geluk » en/of de « toekomst » in de biodiversiteit. Dit wil zeggen dat we moeten ijveren om een maximum aan soorten te behouden, zodat we onze smaakpapillen en onze culinaire creatieve geest kunnen blijven stimuleren, maar dat we vooral het grootst mogelijk gamma aan soorten kunnen blijven telen.

In België zijn de meest bekende en geteelde soorten : de Bintjes en de Nicolas. Minder dan 15% van de bevolking kent of heeft ooit horen spreken van de Charlotte, de Victoria, de Ratte, de Franceline, de Corne de gatte, de Mélody, de Agria, de Marabel, de Anabelle, de Vitelotte, de Challenger,
de Amandine, de Belle de Fontenay, de Roseval enz…

Wereldwijd zijn er vandaag meer dan 10,000 soorten bekend : 1294 zijn ingeschreven in de Communautaire Catalogus van de Europese Gemeenschap en 192 in de officiële franse catalogus.

Sommige uitzonderlijke mooie en lekkere soorten zijn aan het verdwijnen, zoals bv in Frankrijk de Violine de Borlé, zwart aan de buitenkant en paars aan de binnenkant. De producenten hebben staaltjes ervan bezorgd aan franse sterrenchefs. Zij proberen nu hun klanten deze soort opnieuw te laten herontdekken. Vooral omwille van de smaak, de originaliteit en de anti oxiderende en bloeddrukverlagende kwaliteiten.

In België heeft Slow Food enkele uitzonderlijke producenten van « vitelottes » voorgesteld op het salon Be Slow Food, een soort qua uitzicht identiek aan de Violine , maar minder zacht. Door Alexandre Dumas beschouwd als de beste aardappel.

Ons land kent verschillende soorten : we zullen ééntje vernoemen die maar zelden op ons bord belandt nl de Platte van Florenville, met spoed te ontdekken en te proeven.

Agenda

Lettre d'information