Problemen

Facebook Twitter

De nachtschade familie telt ook veel giftige planten door hun gehalte aan alkaloïden. De aardappel bevat deze ook maar de dosis is enkel giftig bij de bladeren.

Bestraling

Een deel van de aardappelen ,die we dagelijks verbruiken, is radioactief bestraald. Deze behandeling wordt toegepast om bacteriën van insecten te vernietigen en de houdbaarheidsdatum te verlengen. De Belgische wetgeving staat dit toe en beveelt aan om de voedingswaren te etiketteren als « behandeld door ionisatie » of « behandeld door straling »

Acrylamide

De kookwijze van aardappelen kan ook aan de basis liggen van giftige stoffen : de aardappelen bakken kan zorgen voor de vorming van acrylamide (een irritante, giftige substantie en potentiële kankerverwekker) dat aan frieten en chips de donkere kleur geeft. Om de vorming van acrylamide tegen te gaan, vermijdt men te hoge temperaturen (onder 175 °C) en te lange kooktijden.

Een te lage bewaartemperatuur bevordert de ontwikkeling van acrylamide in de knol.

Calorieën

De aardappel staat ook in een slecht daglicht bij de personen die aan hun gewicht denken : ze bezit te veel calorieën en past niet in het plaatje
van voeding waar je mager van blijft.

Agenda

Lettre d'information