Aquaponie

Facebook Twitter

Aquaponie : ecologisch produceren van eiwitten en werkgelegenheid in de steden

De economie van landbouw en visserij heeft geleid tot een impasse :

  • De algemene evolutie van voedingswijze doet de vraag naar eiwitten en calorieën exploderen
  • De stedelijke vraag naar lokale biologische voedingsproducten stijgt
  • Het is onze plicht om efficiënter om te gaan met grondstoffen en energie.

De aanpak van deze uitdagingen door middel van aquaponie wordt gerechtvaardigd door economisch waterverbruik en het hoge eiwit en energierendement

Aquaponie bestaat erin om de viskweek te koppelen aan de landbouwproductie. Het water dat door het systeem stroomt is rijk aan voedingstoffen afkomstig van de uitwerpselen van de vissen en wordt nadien gefilterd door de planten deze voedingsstoffen gebruiken om te groeien.

De doelstellingen van aquaponie betreffen voornamelijk het recycleren van water en dierlijk afval en het verkleinen van onze afhankelijkheid van dierlijke eiwitten. Andere voordelen van aquaponie zijn de stedelijke biodiversiteit, tewerkstelling in landbouwproductie van korte keten, de instandhouding van de historische stedelijke wateridentiteit van Brussel en het bijhorend historisch erfgoed

Aquaponie is voor de pedagogen een rijk speelterrein, vanwege de fundamentele uitdagingen waar ze aan beantwoordt, maar ook door de implementering van concrete mechanismen.

Na 2 prototypes van Eco-Innovation, werkt de coöperatieve Vert Iris International aan de optimalisering van zijn Brussels aquaponieproject en de ontwikkeling van bijhorende pedagogische activiteiten.

Agenda

Lettre d'information