Verdwijnen van de kleine landbouwers

Veel werk, weinig inkomen

De industriële landbouw lijkt ‘efficiënt’, maar kent vooral verliezers. Minder of geen vlees eten helpt, maar lost het probleem niet op. Agro-ecologische landbouw kan de problemen omkeren naar een win-win situatie.

Sinds enkele jaren woedt een stevig debat over de duurzaamheid van landbouw. De begrippen efficiëntie en duurzaamheid worden daarbij door elkaar gehaald. Wanneer we efficiënt zijn, zijn we immers duurzaam. Toch? Zo veel mogelijk produceren op zo weinig mogelijk grond. Deze industrialisering dwingt boeren in een onduurzaam streven naar efficiëntie. Streven naar efficiëntie zonder besef van grenzen of ecologische draagkracht, brengt ons geen millimeter dichter bij duurzaamheid. Daarenboven zorgt dit systeem ervoor dat landbouwers steeds moeilijker kunnen overleven. Het verschil tussen beiden soorten landbouw wordt duidelijk als je kijkt naar het onderscheid in productie:

- vleesproductie van extensieve kweek ( in het engels ranching): de dieren worden gevoed met gras op grote oppervlakten, zoals in de pampa in Argentinië. Ze zijn gekenmerkt door trage groei en produceren een rood vlees Helaas wordt Amazonewoud niet alleen ontbost voor de productie van soja, maar ook voor de extensieve veeteelt. In België is de meest extensieve teelt deze op basis van gras en peulvruchten.

Een mooie film over het verschil tussen intensieve en extensieve teelt is Herbe.


Bande annonce du film "HERBE" - Documentaire 2008 door biodiversites

Meer info op : www.herbe-lefilm.com

Reeds gescande producten

Nieuwsbrief

RABAD