Chocolade

Welkom op de website scanuwproducten.be.

De huidige crisissen in onze voedselproductie tonen aan dat we erg weinig informatie krijgen over de herkomst van onze voedingsproducten. Waar werden ze geproduceerd ? Op welke manier ? Welke additieven werden toegevoegd ? ... Allemaal vragen waar u als consument recht op heeft, maar vaak geen antwoord op krijgt.

Scan uw producten wil u dit antwoord geven. We gaan op zoek naar het verhaal achter uw voedingsproducten en geven informatie over de industrialisering van de voedselproductie. Tegelijkertijd bieden we een aantal alternatieven voor een gezonde, milieuvriendelijke en eerlijke voeding aan.

We begonnen onze website met het verhaal achter ons rundsvlees, appels en linzen maar deze maand staat chocolade in de kijker. Zo krijgt u elke drie maanden een nieuw dossier aangeboden.

La révélation de Fouettard et Nicolas - RABAD from Switch Asbl on Vimeo.

Chocolade

Chocolade is « een nationale gastronomische specialiteit » ; wij produceren 172 000 ton chocolade per jaar ; het grootste deel voor export.

Chocolade is vandaag meer dan ooit één van de symbolen van Belgische kwaliteit in de wereld.

De productie van cacao (het basisingrediënt van chocolade) daalt echter doordat er zich diverse problemen in de productie voordoen. Hieronder enkele voorbeelden:

  1. Kinderarbeid : Volgens een studie van het Programme de Développement Durable des Cultures Pérennes (STCP) de l’Institut International d’Agriculture Tropicale (IITA), worden meer dan 250 000 kinderen uitgebuit in de cacao productie in Ivoorkust.
  2. Speculatie op de grondstofmarkt : In november 2000 hebben de prijzen van cacao hun laagste peil sinds 27 jaar bereikt op de beurs van New-York(714 $/ton) en in maart 2011 zijn ze gestegen naar hun hoogste peil sinds 32 jaar.
    (3 775 $/ton).
  3. Gebruik van palmolie : De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om het gebruik van palmolie te beperken. In tegenstelling tot andere plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, bevat palmolie namelijk tot 40% schadelijke verzadigde vetzuren die de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

Gelukkig is er een nieuwe generatie van chocolatiers opgestaan die niet houden van de bittere smaak van kinderarbeid, speculatie met grondstoffen of palmolie.

Ontdek alles over de problematiek van chocolade en de heerlijke oplossingen aangeboden door duurzame ondernemers die het Belgische culinaire patromium verdedigen en bio en/of fairtrade chocolade van een hoge kwaliteit verkopen.

Reeds gescande producten

Nieuwsbrief

RABAD